Opstalverzekering

Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) dekt schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, storm of wateroverlast. Als je een woning bezit is het wettelijk gezien niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar vaak verplicht de bank je wel er een af te sluiten wanneer je een hypotheek afsluit.

Wat is een opstalverzekering?

Onder de opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) valt alles wat vastzit aan het huis en je niet kunt weghalen zonder het te beschadigen. Alles wat je wel zo mee kunt nemen kan je verzekeren onder een inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, storm of wateroverlast. Als je woning bijvoorbeeld afbrandt dekt de opstalverzekering de kosten om het huis opnieuw te bouwen. Als je een woning bezit is het wettelijk gezien niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar vaak verplicht de bank je wel er een af te sluiten wanneer je een hypotheek afsluit.

Wat dekt een opstalverzekering?

Met elke opstalverzekering is je woning verzekerd voor onder andere schade door brand, storm, water, diefstal en inbraak. Sommige verzekeraars bieden nog extra’s, bij Optima helpen wij jou graag om tot een passende verzekering te komen, aangepast aan jouw persoonlijke wensen en situatie.

Wat is het verschil met een inboedelverzekering?

Alles wat vast zit aan je huis valt onder je opstalverzekering. Als je het op kunt pakken en meenemen valt het onder je inboedelverzekering. Schade aan bijvoorbeeld je deur of ramen vallen onder de opstalverzekering.

Wat kost een opstalverzekering?

De premie voor een opstalverzekering wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde van je huis. Dit is het bedrag wat nodig is om jouw woning in dezelfde staat te herbouwen.  De herbouwwaarde kan worden bepaald aan de hand van een herbouwwaardemeter. Als de herbouwwaardemeter gebruikt wordt om de herbouwwaarde te bepalen geeft de verzekeraar een garantie tegen onderverzekering.

Is het mogelijk een opstalverzekering af te sluiten voor een appartement?

Bij appartementen is het gebruikelijk dat de Vereniging van Eigenaren een opstalverzekering afsluit voor het hele pand. In dat geval hoef je zelf dus geen opstalverzekering af te sluiten. Het kan voorkomen dat de VvE niet actief is. Dit wordt een slapende Vereniging van Eigenaren genoemd. In dit geval is er dan vaak geen opstalverzekering afgesloten. Als dit bij jou het geval is adviseren wij je graag wat je het beste kunt doen.

Opstalverzekering voor een huurhuis

Bij huurwoningen is ver verhuurder degene die voor een opstalverzekering zorgt. De huurder hoeft deze niet af te sluiten.

Aanvullende verzekeringsopties

Om jouw verzekering helemaal op maat te maken kun je deze daarnaast nog uitbreiden met een aantal aanvullende verzekeringen. Wij helpen je graag bij het maken van een goede en passende keuze! Bij deze aanvullende verzekeringen kan je denken aan aansprakelijkheid, allrisk of glasverzekering.

Bel ons voor meer informatie en een persoonlijk gesprek op maandag tot en met donderdag van 8:00 tot 20:00 en op vrijdag van 8:00 tot 17:00 op 088-5434330. Of vul het formulier hier rechts in, dan nemen wij contact op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.