FAQ Verzekeringen

Heb je een vraag over een verzekering? We hebben de meeste voorkomende vragen hier verzameld. Staat jouw vraag er niet bij dan vind je jouw antwoord mogelijk hier https://www.verzekering.nl/veelgestelde-vragen/

Wil je er toch iets meer over weten? Bel of mail ons gerust. We helpen graag.
 

Heb je een nieuwe auto of staat deze op de planning?
Bel ons zo snel mogelijk voor het aanvragen van een premie of voorlopige dekking. Wij helpen je graag verder om een passende verzekering voor te vinden.

Heb je je vorige auto nog niet verkocht of ingeruild?
Geen probleem, deze verzekeren wij gratis 2 weken mee. Is de auto na 2 weken nog niet verkocht? Dan dient deze opnieuw verzekerd te worden. Bel ons hiervoor op.

Autoverzekering opzeggen bij verkoop?
Komt er geen nieuwe auto voor in de plaats? Dan kan je het vrijwaringsbewijs naar ons toesturen via e-mail of WhatsApp. Wij zullen ervoor zorgen dat de autoverzekering per vrijwaringsdatum beëindigd wordt. Zodra de verzekeraar dit verwerkt heeft, ontvang je hiervan automatisch een bevestiging. Hierop staan ook je schadevrije jaren vermeld.

De dagwaarde van een auto is de huidige waarde van de auto, ofwel wat de auto vlak voor de diefstal of schade waard was. Als jouw auto total loss is of wordt gestolen kan je met de dagwaarde berekenen hoeveel het kost om een vergelijkbare, vervangende auto te kopen.

Het berekenen van de dagwaarde kan ook handig zijn als je een auto verkoopt. Door te kijken naar de dagwaarde weet je welke verkoopprijs je kan hanteren als je deze in de verkoop zet. Als je een andere auto koopt en je weet wat de dagwaarde is, kan je zien of niet onnodig te veel betaalt voor je auto. Verzekeraars maken gebruik van de dagwaarde om te bepalen hoeveel schadevergoeding je krijgt. Ook als je auto total loss is verklaard wordt de dagwaarde gebruikt om de eventuele vergoeding te betalen.

Hoe wordt de dagwaarde berekend?

Voor het berekenen van de dagwaarde wordt rekening gehouden met de leeftijd van de auto en de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de nieuwwaarde van je auto. De staat van de auto en eventuele toegevoegde accessoires tellen mee bij het berekenen van de dagwaarde.

Let wel, de dagwaarde speelt alleen een rol bij schade of total loss met een WA beperkt casco autoverzekering of een WA volledig casco autoverzekering.

Een nieuwwaarderegeling

Er is een verschil tussen de cataloguswaarde en de dagwaarde. De cataloguswaarde is de nieuwprijs van de auto inclusief btw, bpm en accessoires. Als je auto onder de nieuwwaarderegeling valt krijg je bij diefstal of total loss een vergoeding ter waarde van de cataloguswaarde. Deze regeling verschilt per verzekeraar en loopt over een periode van één, twee of drie jaar. Als je auto binnen deze periode wordt gestolen of total loss wordt gereden ontvang je de cataloguswaarde. Hiermee kan je vervolgens eenzelfde auto geheel nieuw kopen. Deze regeling geldt alleen voor nieuwe auto’s. Bij tweedehands auto’s krijg je te maken met de aanschafwaarderegeling.

Als de waarde van jouw inboedel hoger ligt dan het verzekerde bedrag, dan ben je onderverzekerd. Wanneer er een vergoeding zal plaatsvinden dan zal deze vergoeding in verhouding tot de waarde van de inboedel waarvoor je verzekerd bent worden berekend en dus niet tot de werkelijke waarde van jouw inboedel. Dit zorgt ervoor dat je minder krijgt uitgekeerd, dan eigenlijk mogelijk zou zijn.

Wij raden je aan om de inboedelwaardemeter te gebruiken om onderverzekering te voorkomen. Als je deze waardemeter gebruikt, geven veel verzekeraars de garantie dat je niet onderverzekerd kunt zijn.

Ook voor de opstalverzekering vraagt de verzekeraar eens in de 5 jaar de herbouwwaardemeter in te vullen. Deze waardemeter dient ingevuld te worden met één van onze adviseurs. Je kunt contact met ons opnemen via 088-5434330.

Download hier de inboedelwaardemeter 2022

Er zijn 3 verschillende soorten dekkingen waaruit je kun kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering. Het is belangrijk om je van tevoren af te vragen welke het beste bij jou zou passen. Hierbij is de leeftijd en de waarde van je auto, en je aantal schadevrije jaren van groot belang. Hoe jonger je auto is, hoe verstandiger het meestal is om je auto uitgebreider te verzekeren, omdat deze dan vaak meer waard is. Daarom is in de meeste gevallen de volledige casco dekking dan de beste keuze. Als je auto al wat ouder is en waarschijnlijk wat minder waard zal zijn, is een WA-dekking in de meeste gevallen voldoende. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat als je dekking uitgebreider is, je premie een stuk hoger zal uitvallen.

Over het algemeen liggen de verhoudingen voor de verschillende dekkingen als volgt:

 • Auto’s die 0 tot 5 jaar oud zijn, kiezen het vaakst voor WA + Casco Volledig
 • Auto’s die 6 tot 8 jaar oud zijn, kiezen het vaakst voor WA + Casco Beperkt
 • Auto’s van 9 of ouder, kiezen het vaakst voor alleen WA

WA-dekking
Een WA-dekking is voor iedereen die een auto in zijn of haar bezit heeft verplicht in Nederland. Het is de minimale dekking die bij je auto moet worden afgesloten. Met een WA-dekking dek je de schade die jouw auto toebrengt aan anderen en hun bezittingen. Mocht het voorkomen dat iemand anders een keer gebruik maakt van jouw auto, dan zal ook dan de veroorzaakte schade vergoed worden.

Beperkt Casco
Het verschil met een WA-dekking is dat je met een beperkt Casco dekking ook schade aan je eigen auto kan verzekeren. Daarmee ben je dus zowel WA verzekerd als voor bepaalde schade aan je eigen auto. Onder deze bepaalde schade aan je eigen auto valt schade als gevolg van brand, diefstal, hagel, storm, gebroken ruit en botsingen met loslopende dieren. Je bent dus niet verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt aan je auto.

Volledig Casco
Volledig Casco is de verzekering die de grootste dekking biedt, het wordt ook wel de Allriskverzekering genoemd. Het verschil met de beperkt casco dekking is dat hierbij ook de schade aan jouw eigen auto is gedekt, ook al is deze schade je eigen schuld.

Hiernaast heb je nog verschillende aanvullende modules. Deze verschillen echter vaak per verzekeraar. Hierbij is het dus verstandig om in uw specifieke geval te bekijken wat er eventueel relevant zou kunnen zijn. Zoals een pechhulpdekking voor Nederland of Europa.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering is niet alleen handig voor mensen, maar ook voor dieren. Honden, katten of welk dier dan ook kunnen veel schade aanrichten en jij als eigenaar wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. Met een passende aansprakelijkheidsverzekering weet je gelukkig zeker dat je niet zomaar een fikse rekening hoeft te betalen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor jouw hond of een ander dier afsluiten, wordt dan ook aangeraden. Stel, je buurman komt naar buiten terwijl je de hond uitlaat. Jij kijkt de buurman aan. En jouw hond? Die kijkt naar de in de wind wapperende broek van de man. Voordat je het weet hangt jouw viervoeter, die natuurlijk zonder riem losliep, in het peperdure kledingstuk. Buurman boos, jij van slag en de hond door het dolle heen: wat nu?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor de hond
Met een aansprakelijkheidsverzekering voor jouw hond hoef je je geen zorgen te maken om wat komen gaat. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk verzekerd voor de schade en het letsel dat jij aanricht, maar ook voor datgene wat jouw huisdier aanricht.

Wanneer geldt de aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren?
Hoewel het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering voor jouw huisdier aantrekkelijk klinkt, wordt de schade niet in alle situaties vergoed.

Opzettelijke schade
Wanneer je jouw buren al een tijdje zat bent, kan het zijn dat je gedacht hebt aan het aanrichten van schade in bijvoorbeeld hun tuin. Jouw hond maakt jouw gazon altijd al kapot, dus waarom niet het gazon van de buren? Wanneer je besluit om jouw wilde viervoeter in het gras te zetten, ben je bezig met het opzettelijk aanrichten van schade. De opzettelijk aangerichte schade door jouw dier wordt in dit geval dan ook niet vergoed; ook niet met een aansprakelijkheidsverzekering.

Zonnepanelen verzekeren? Veel mensen vragen zich af of hier een aparte verzekering voor nodig is.

Indien de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Heb je een huurwoning en een  inboedelverzekering, dan valt het vaak onder huurdersbelang. Houdt er wel rekening mee dat dit bedrag eventueel verhoogd moet worden naar de waarde van de zonnepanelen. Dit kan consequenties hebben voor de premie.

Stel je hebt een eigen woning en zonnepanelen. Informeer dan voor alle zekerheid bij ons of jouw opstalverzekering de zonnepanelen dekt. Belangrijk hierbij is of de zonnepanelen gemonteerd zijn AAN het dak of dat ze los op het dak staan. Dat laatste is meestal van toepassing bij een plat dak. Als de zonnepanelen los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en dan is er een grote kans dat jouw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn. Ook voor schuine daken kunnen er risico’s zijn indien de zonnepanelen op het dak zijn geklikt in plaats van zijn vastgeschroefd. Ook dan is het de vraag of de zonnepanelen onderdeel zijn van het onroerend goed.

Dekking zonnepanelen bij storm
De meeste verzekeraars bieden dekking voor een stormschade aan de zonnepanelen. Houdt wel rekening met een eigen risico voor stormschade. Het eigen risico verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar rekent € 250,- en de ander bijvoorbeeld € 375,-. Je kun dit eigen risico afkopen door iets meer premie te betalen. Het eigen risico bij een stormschade is dan € 0,-.

Wil je weten hoe het in jouw situatie zit? Neem dan contact met ons op via Advies@optima.nl

Je gaat wellicht binnenkort op vakantie. Voor een aantal vakantiegangers komt dan ook de vraag naar boven, moet ik wel of niet een reisverzekering afsluiten? En wat dekt een reisverzekering nu eigenlijk allemaal?

In dit artikel geven we een korte uitleg daarover. Je kan hierdoor gemakkelijker beslissen of een reisverzekering misschien nuttig is voor jou.

Vakantie in het buitenland

Een reisverzekering is vooral belangrijk wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat. Blijf je in Nederland dan zijn de risico’s minimaal. Onverwachtse kosten die je in Nederland maakt worden meestal gedekt door andere verzekeringen die je al hebt afgesloten. Zo heeft iedereen in Nederland een basiszorgverzekering en de meerderheid heeft ook nog een aanvullende verzekering. Hierdoor zijn ziektekosten in buitenland over het algemeen wel goed verzekerd. Alleen als je naar landen gaat waar de kosten voor medische zorg veel hoger liggen moet je daar goed op letten. Het is dan zeker aan te raden om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten.

Waar heb ik een reisverzekering voor nodig?

Met een reisverzekering is diefstal, verlies of beschadiging van je bagage verzekert als je hiervoor kiest. Dit kan belangrijk zijn als je veel of kostbare bagage meeneemt tijdens je reis. Je kunt ook een annuleringsverzekering afsluiten zodat je tegen annuleringskosten verzekerd bent. Ga je bijzondere of gevaarlijke sporten uitoefenen? Dan is een reisverzekering zeker belangrijk. Dat geldt ook voor wintersport.

Ben ik niet dubbel verzekerd met een reisverzekering?

Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen in één pakket. Dit noemt men ook wel rubrieken of modules. Meestal kan je zelf kiezen welke rubriek je wel of niet wilt verzekeren. Hierdoor kun je overlappingen met bestaande verzekeringen voorkomen.

Welke kosten zijn alleen op een reisverzekering gedekt?

Er zijn kosten die door geen enkele andere verzekering worden gedekt. Dat zijn onvoorziene kosten die ook wel SOS kosten worden genoemd. Je moet dan denken aan extra reis- en verblijfskosten door stakingen, natuurrampen of andere onvoorziene zaken. Ook dekt je reisverzekering de kosten wanneer je eerder naar huis moet terugkeren omdat iemand in de familie een ongeval heeft gehad of ernstig ziek is geworden. Wanneer je gered moet worden op zee of vanaf een berghelling, betaalt je reisverzekeraar de rekening. Dat is maar goed ook want dat kan oplopen tot duizenden euro’s.

Wat dekt een reisverzekering nog meer?

Een reisverzekering bestaat uit rubrieken. We noemen er een aantal:

 • ongevallen;
 • bagage;
 • geneeskundige kosten.

Een belangrijke rubriek zijn de buitengewone kosten (SOS kosten), zoals:

 • de kosten van een gedwongen langer hotelverblijf;
 • de begrafenis- of crematiekosten van een verzekerde in het buitenland;
 • de kosten van opsporings- en/of reddingsacties;
 • telecommunicatiekosten;
 • reisdocumenten.

Een reisverzekering biedt ook concrete hulp. Zo kun je 24 uur per dag de Alarmcentrale bellen. Je bent daarnaast gedekt voor de kosten als je onverwachts terug naar huis moet. Dat heet repatriëring. Redenen voor een repatriëring zijn bijvoorbeeld:

 • een naast familielid komt te overlijden;
 • je breekt een been tijdens het skiën;
 • je komt zelf te overlijden.

Aanvullende rubrieken

Meestal is het mogelijk om je reisverzekering uit te breiden met verschillende aanvullende dekkingen. Je kunt je meestal extra verzekeren voor:

 • annulering;
 • reisrechtsbijstand;
 • autohulppakket;
 • extra sportuitrusting, zoals duikuitrusting of golfuitrusting.

Wat niet meeverzekeren op een reisverzekering?

Eventuele dubbele dekkingen heeft geen zin. Daarom kun je ook rubrieken op een reisverzekering uitsluiten:

 • Heb je een volledige auto- of cascoverzekering, dan is autohulp in het buitenland vaak al verzekerd. Niet verzekerd zijn de kosten van de huur van een vervangende auto. Dit is wel gedekt op een reisverzekering.
 • Je zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten in het buitenland, maar slechts op basis van de Nederlandse tarieven. Medische kosten in het buitenland kunnen hoger uitvallen. Daar moet je wel rekening mee houden.

 

Advies over een reisverzekering?

Waar houdt de dekking van je bestaande verzekering op en waar begint de dekking van de reisverzekering? Het kan lastig zijn om dat precies te bepalen. Wil je advies? Neem dan contact met ons op.

Kies ik een doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een ander voordeel is dat je dan niet vergeet om een reisverzekering af te sluiten. Het omslagpunt ligt ongeveer bij drie weken vakantie per jaar. Natuurlijk kun je ook met Optima bellen, dan rekenen wij dat voor je uit.

Een telefoon is in onze tijd niet meer weg te denken en maakt belangrijk onderdeel uit van zowel ons werk als privé leven. Als je een telefoon bezit, kan het voorkomen dat je telefoon schade oploopt. Zo kan je je telefoon bijvoorbeeld laten vallen of kan je telefoon gestolen worden. Wordt deze schade gedekt door de inboedelverzekering? Een inboedelverzekering biedt alleen dekking voor schade aan je telefoon in bepaalde gevallen met een eigen risico van € 150,- per gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij schade aan je telefoon door inbraak of brand van de woning. Laat je je telefoon vallen of heb je schade aan je telefoon doordat je het omstoot? Dan wordt de schade niet altijd gedekt door een basis inboedelverzekering. Je kunt hiervoor een mobiele elektronicadekking afsluiten.

Op de mobiele elektronicadekking is niet alleen jouw telefoon verzekerd, maar alle meeneembare elektronica van het hele gezin. Denk aan een laptop, smartphones, smartwatches, tablets, maar ook elektronische medische apparatuur als bijvoorbeeld gehoorapparaten. Wanneer je een mobiele elektronicadekking afsluit, wordt het eigen risico vaak gehalveerd naar € 75,- per gebeurtenis.

Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar eist een hypotheekverstrekker dit vaak wel. Echter is het overwegen van een opstalverzekering in Nederland wel de moeite waard, als je onroerend goed koopt. Deze verzekering kan je namelijk beschermen tegen onaangename hoge kosten van schade door onder andere overstromingen, inbraak of ongevallen in je huis. De woonverzekering in Nederland is onderverdeeld in drie verschillende verzekeringen:

 • Inboedelverzekering: Beschermt alle roerende zaken in je huis. Inclusief meubels, kleding en apparatuur.
 • Opstalverzekering: Beschermt de vaste constructie, inclusief muren, vloeren, dak en plafonds.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: Beschermd tegen kosten gemaakt door het veroorzaken van letsel en materiele schade aan derden.

Wat valt onder een opstalverzekering?
Het is nuttig om het volgende te weten: “wat valt er onder een opstalverzekering''. Wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten, ben je gedekt tegen schade aan onder andere:

 • Andere gebouwen (garage/schuur);
 • De leidingen in je muren;
 • Centrale verwarming;
 • De badkamer en het toilet;
 • De keuken (inclusief ingebouwde apparatuur);
 • Het behang;
 • Deurbel;
 • Intercom;
 • AED;
 • Kozijnen;
 • Rolluik;
 • Schutting om de tuin;
 • Vijver in de tuin;
 • Vastliggende vloeren (laminaat/parket);
 • Warmtepomp;
 • Zonnewering;
 • Zonnepanelen.

Wat dekt een opstalverzekering?
“Welke schade wordt gedekt door een opstalverzekering?” Is bij veel verzekeraars bijna hetzelfde. Hieronder hebben we alle mogelijke dekkingen op een rij gezet voor verschillende soorten schades.

 • Diefstal of inbraak;
 • Storm (alleen +7 windkracht);
 • Bliksemschade of brand;
 • Vandalisme;
 • Olie-, rook- en roetschade;
 • Waterschade;
 • Schade door onhandigheden van jezelf/je gezinsleden;
 • Schade aan je koelkast of je vriezer door stroomuitval;
 • Schroei of smeltschade (bijvoorbeeld door je strijkijzer);
 • Schade door ontploffing;
 • Aanrijding, aanvaring of luchtverkeer.

Wat dekt de opstalverzekering niet?

 • Met opzet veroorzaakte schade
 • Schade veroorzaakt door je huisdieren.
 • Schade veroorzaakt door je eigen onvoorzichtigheid, bijvoorbeeld: een brand die is ontstaan door je eigen schuld, waarbij je niets hebt gedaan om deze te stoppen of de schade te beperken.
 • Schade door natuurrampen (aardbevingen of overstromingen van rivieren).