Tips voor verstandig lenen

Een nieuwe auto kopen, een studie volgen of je huis verbouwen. Een lening afsluiten doe je niet zomaar. Aan een lening zit je wel voor langere tijd vast, dus is het belangrijk om verstandig en verantwoordelijk te lenen. Bij Optima willen we dat je met een gerust gevoel en dus verstandig leent. Daar voelen wij ons dan weer verantwoordelijk voor. Daarom geven we je een aantal tips over hoe je verstandig kunt lenen.

  • Leen nooit meer dan je kunt betalen: Bedenk vooraf welk bedrag je nodig hebt en bekijk hoeveel jij kunt lenen. Het is verstandig om niet meer te lenen dan wat je ook nog kunt terugbetalen als je nog maar 70% van je huidige inkomen te besteden hebt.
  • Bekijk de mogelijkheden van geld lenen of sparen: Geld lenen kost geld. Naast dat de lening terugbetaald moet worden, betaal je ook nog een percentage aan rente. Hierdoor betaal je uiteindelijk meer terug dan je geleend hebt. Bedenk je goed of je het geld wilt lenen of beter nog even door kunt sparen voor je doel.
  • Laat je adviseren over de verschillende leenvormen: Neem contact op met ons om je meer informatie te geven over de verschillende leenvormen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenmalig bedrag in de vorm van een persoonlijke lening. Als je echter langere tijd geld wilt lenen en nog niet weet hoeveel kan een doorlopend krediet uitkomst bieden.
  • Kies een looptijd die bij jouw leendoel past: Jouw lening heeft een bepaald doel. Als jij bijvoorbeeld geld leent om een auto aan te schaffen, houd er dan rekening mee hoelang jij denkt dat deze meegaat. Als jij van plan bent om vijf jaar in deze auto te rijden is het verstandig om de looptijd van je lening hierop aan te passen.
  • Houd de ontwikkeling van de rente in de gaten: Bij een persoonlijke lening wordt vooraf vastgesteld tegen welk rentepercentage jij leent. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. Als je een doorlopend krediet hebt is het dus belangrijk om goed in de gaten te houden hoe hoog deze rente is en dus hoe duur jouw lening is.

Voor meer informatie en een persoonlijk gesprek kun je ons op maandag tot en met donderdag van 8:00 tot 20:00 en op vrijdag van 8:00 tot 17:00 bereiken op 088-5434330. Of vul het formulier hieronder in.

 

Vrijblijvend eerste gesprek over verstandig lenen

In het eerste gesprek wil de adviseur veel over jouw wensen en situatie weten. Daarnaast legt hij je ook onze werkwijze uit en geeft hij vast wat inzichten. Aan het eind van het gesprek bepaal je of je verder wilt gaan. 

Wat houdt een adviesgesprek in? 

  • Samen bespreken wij jouw financiële situatie en jouw wensen. 
  • Wij maken gelijk ook de financiële gevolgen bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid inzichtelijk.
  • Je krijgt een persoonlijk adviesrapport waarin in duidelijke woorden jouw hypotheekadvies op maat staat.
  • Je hypotheekadviseur regelt het afsluiten van de hypotheek voor je.

Vul onderstaand formulier in voor een vrijblijvend eerste gesprek

Moment geduld...

lenen.png