Annuïteitenhypotheek

Als je voor het eerst een huis koopt en gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek kun je kiezen uit twee hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.  Beide hypotheekvormen worden binnen 30 jaar afgelost. De aflossingsvrije hypotheek bestaat ook nog, maar voor kopers die na 1 januari 2013 hun eerste huis kochten is deze vorm niet meer interessant. Dit komt omdat voor deze kopers deze hypotheekvorm niet meer fiscaal aftrekbaar is.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Je betaalt per maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Gedurende de hele hypotheekperiode betaal je dit vaste bedrag. Doordat je steeds meer van je hypotheek aflost betaal je steeds minder rente. De samenstelling van dit vaste bedrag is aan het begin van de hypotheek periode een groter deel hypotheekrente dan aan het eind van de periode. Hierdoor kun je naarmate de hypotheekperiode vordert steeds minder hypotheekrente aftrekken en worden de nettolasten dus steeds iets hoger. In de onderstaande tabel staat een rekenvoorbeeld van een annuïteitenhypotheek van €265.000 tegen 1,8% rente.

  Bruto maandlasten Netto maandlasten
Begin € 953 € 845
Na 10 jaar € 953 € 895
Na 20 jaar € 953 € 953
Einde € 953 € 953
Totaal € 343.152 € 328.611

In onze blog is meer te lezen over de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek en welke het meest voordelig is.

Wil je weten of deze hypotheekvorm het beste bij jouw situatie en wensen past? Neem dan contact op met ons voor meer informatie en een persoonlijk gesprek! Hiervoor kun je ons op maandag tot en met donderdag van 8:00 tot 20:00 en op vrijdag van 8:00 tot 17:00 bereiken op 088-5434330. Of vul het formulier hier rechts in, dan nemen wij contact op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Vrijblijvend eerste gesprek

In het eerste gesprek wil de adviseur veel over jouw wensen en situatie weten. Daarnaast legt hij je ook onze werkwijze uit en geeft hij vast wat inzichten. Aan het eind van het gesprek bepaal je of je verder wilt gaan. 

Wat houdt een adviesgesprek in? 

  • Samen bespreken wij jouw financiële situatie en jouw wensen. 
  • Wij maken gelijk ook de financiële gevolgen bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid inzichtelijk.
  • Je krijgt een persoonlijk adviesrapport waarin in duidelijke woorden jouw hypotheekadvies op maat staat.
  • Je hypotheekadviseur regelt het afsluiten van de hypotheek voor je.